Založ si blog

Mier

Nedávno som sa na trhovisku rozprával s dvomi pánmi. Jeden Slovák a druhý Ukrajinec. Slovák bol voči svojej domovine kritický, menoval veci, ktoré sa mu nepáčia. Sťažoval sa, frflal. Že ako sa v zahraničí žije lepšie. Oponoval som, že Slovensko je jedinečná krajina, pretože máme krásnu prírodu, pitnú vodu, úrodnú pôdu, mier.

Pri slovíčku “mier” sa ozval Ukrajinec.
„Áno, mier,“ povzdychol si. „Máte mier.”
To sa dnes o Ukrajine povedať nedá.

Patrím ku generácii, ktorá pozná vojnu len z rozprávania, z učebníc histórie. Nevieme si predstaviť, aké je to vidieť svojich blízkych zomierať vo vojnách, báť sa o slobodu. Ani len netušíme, čo prežíva žena márne vyčkávajúca svojho muža kedy sa vráti z frontu.

Presne pred týždňom sme oslavovali 15. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Hodnotili sme, trošku chválili, hodne kritizovali. Málokto si však dnes uvedomuje, že Európska únia je predovšetkým mierový projekt, ktorý vzišiel z iniciatívy lídrov štátov spamätávajúcich sa po dvoch zničujúcich vojnách. Z túžby, aby sa už nič podobné nezopakovalo.

Za posledné roky som sa zúčastnil množstva stretnutí lídrov členských krajín Európskej únie. Neraz ma išiel šľak trafiť z toho, aké byrokratické, ťažkopádne a zdĺhavé sú diskusie, kým 28 krajín dospeje k nejakému záveru. Ale sú tam všetci. Spojenci aj bývalí rivali. Za jedným stolom sedia Nemci s Poliakmi. Francúzi s Talianmi. Slovinci i Chorváti. A vtedy si hovoríme, že sme ochotní tú byrokraciu strpieť. Sme tu, sedíme tu všetci za jedným okrúhlym stolom a sme nútení sa dohodnúť. Nebojujeme, rokujeme. Hľadáme riešenia. Aj keď je to neraz veľmi veľmi zložité.

Máme mier.

V poslednej dobe ani nemusíme chodiť ďaleko, aby sme sa presvedčili o tom, že nie všade je to samozrejmosť. Ukrajina, Juhoslávia, Severné Írsko, Katalánsko, Kosovo…

Od skončenia druhej svetovej vojny uplynulo dnes 74 rokov a my stále žijeme v mieri.

Vážme si to. A ďakujme našim predkom za to, že tento mier pre nás vybojovali.

Má byť autobusová doprava v rukách súkromníkov?

27.01.2020

Aktuálny spor banskobystrickej župy so spoločnosťou SAD Zvolen kladie na stôl legitímnu otázku, či má byť verejná autobusová doprava v rukách súkromníkov, alebo by sa mala vrátiť do rúk štátu, prípadne presunúť do vlastníctva samosprávnych krajov. Problémy v BBSK totiž nie sú jediné. Spomeňte si napríklad na nedávny hroziaci štrajk vodičov autobusov súkromnej [...]

Podiel slovenských potravín v obchodoch

13.06.2019

Slovensko sa dlhodobo borí s nízkym podielom domácich potravín na pultoch obchodov. Dobrou správou je, že pokles sa nám podarilo zastaviť a posledné dva roky už tento podiel mierne rastie. Žiaľ aj napriek tomu sme na čísle 38,6%. To je veľmi málo. Mať v obchodoch domáce potraviny, to nie je žiadna ideologická téma, ale úplne racionálna debata. V prvom rade je úplne [...]

Zakázať alebo nezakázať Kotlebovu stranu?

10.04.2019

Písal sa rok 2000 a bol som jedným z vedúcich v tábore na Kremnických baniach. Mali sme na starosti asi 90 detí a tínedžerov od 6 do 18 rokov. Vtedajší starosta obce kúsok od nášho tábora povolil koncert neofašistických a neonacistických hudobných skupín. Pár stoviek metrov od nášho tábora sa začali zhromažďovať extrémisti zo všetkých kútov Slovenska. Celú noc sme [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Michal FEIK

Venujem sa témam zdravých potravín, ekologickej mestskej doprave, regionálnemu rozvoju a dianiu v spoločnosti. Rád cestujem a počúvam dobrú hudbu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26603x
Priemerná čítanosť článkov: 3325x

Autor blogu

Kategórie