Založ si blog

Podiel slovenských potravín v obchodoch

Slovensko sa dlhodobo borí s nízkym podielom domácich potravín na pultoch obchodov. Dobrou správou je, že pokles sa nám podarilo zastaviť a posledné dva roky už tento podiel mierne rastie. Žiaľ aj napriek tomu sme na čísle 38,6%. To je veľmi málo.

 

Mať v obchodoch domáce potraviny, to nie je žiadna ideologická téma, ale úplne racionálna debata. V prvom rade je úplne nezmyselné (neekonomické a neekologické) voziť cez polovicu Európy potraviny, ktoré si vieme sami dopestovať alebo dochovať. Týka sa to napríklad zeleniny, ovocia, ale aj živočíšnej výroby. Kúpou domácich potravín pomáhame znižovať uhlíkovú stopu.

 

Lokálne potraviny, to je aj otázka čerstvosti. Ak sa potravina presúva niekoľko dní, zbiera sa nedozretá alebo sa musia do nej pridávať konzervanty. Kúpou domácich potravín podporíme slovenských farmárov a slovenský vidiek, zvlášť v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou.

 

Prečo je podiel našich potravín v obchodoch taký nízky?

 

Osobne vnímam ako veľkú chybu, že pred vstupom do Európskej únie prevládla stratégia Ivana Mikloša “potraviny si dovezieme.” Vyjednávanie o kapitole poľnohospodárstvo sme takmer úplne odignorovali. Kvôli tomu máme v porovnaní s inými krajinami EÚ výrazne nižšie agrodotácie na plochu. Nuž a kliniec do rakvy tomu dali obchodné reťazce, ktoré kvôli nekalým obchodným praktikám “pomohli” doslova zlikvidovať stovky našich poľnohospodárov a potravinárov. Jednoducho sme neboli zvyknutí na takú agresívnu cenovú politiku, ktorá farmárom nedáva dýchať, nieto ešte investovať, zaplatiť ľudí alebo nakúpiť kvalitné suroviny.

 

Pomôcť slovenským farmárom môžeme všetci. Kúpou slovenských potravín.

 

Zdroj: Potravinárska komora Slovenska

Má byť autobusová doprava v rukách súkromníkov?

27.01.2020

Aktuálny spor banskobystrickej župy so spoločnosťou SAD Zvolen kladie na stôl legitímnu otázku, či má byť verejná autobusová doprava v rukách súkromníkov, alebo by sa mala vrátiť do rúk štátu, prípadne presunúť do vlastníctva samosprávnych krajov. Problémy v BBSK totiž nie sú jediné. Spomeňte si napríklad na nedávny hroziaci štrajk vodičov autobusov súkromnej [...]

Mier

08.05.2019

Nedávno som sa na trhovisku rozprával s dvomi pánmi. Jeden Slovák a druhý Ukrajinec. Slovák bol voči svojej domovine kritický, menoval veci, ktoré sa mu nepáčia. Sťažoval sa, frflal. Že ako sa v zahraničí žije lepšie. Oponoval som, že Slovensko je jedinečná krajina, pretože máme krásnu prírodu, pitnú vodu, úrodnú pôdu, mier. Pri slovíčku “mier” sa ozval [...]

Zakázať alebo nezakázať Kotlebovu stranu?

10.04.2019

Písal sa rok 2000 a bol som jedným z vedúcich v tábore na Kremnických baniach. Mali sme na starosti asi 90 detí a tínedžerov od 6 do 18 rokov. Vtedajší starosta obce kúsok od nášho tábora povolil koncert neofašistických a neonacistických hudobných skupín. Pár stoviek metrov od nášho tábora sa začali zhromažďovať extrémisti zo všetkých kútov Slovenska. Celú noc sme [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Michal FEIK

Venujem sa témam zdravých potravín, ekologickej mestskej doprave, regionálnemu rozvoju a dianiu v spoločnosti. Rád cestujem a počúvam dobrú hudbu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26316x
Priemerná čítanosť článkov: 3290x

Autor blogu

Kategórie