Založ si blog

Má byť autobusová doprava v rukách súkromníkov?

Aktuálny spor banskobystrickej župy so spoločnosťou SAD Zvolen kladie na stôl legitímnu otázku, či má byť verejná autobusová doprava v rukách súkromníkov, alebo by sa mala vrátiť do rúk štátu, prípadne presunúť do vlastníctva samosprávnych krajov. Problémy v BBSK totiž nie sú jediné. Spomeňte si napríklad na nedávny hroziaci štrajk vodičov autobusov súkromnej spoločnosti Arriva Nitra kvôli nízkym mzdám šoférov.

Nepremávajúce autobusy v Banskobystrickom samosprávnom kraji v týchto dňoch v plnej nahote poukázali na to, aká dôležitá je verejná doprava. Kým donedávna sme mohli o takomto hrozivom scenári iba teoretizovať, zrazu sa začali obyvatelia župy od Žiar nad Hronom až po Rimavskú Sobotu oprávnene pýtať, ako sa dostanú do práce, do školy alebo k lekárovi.

Totiž, nie každý si môže dovoliť vlastniť auto, a nie každý môže, resp. dokáže auto šoférovať. A tým nemyslím len ľudí s nízkymi príjmami, ale aj deti či seniorov. Autobusmi cestujú aj ľudia, ktorí nechcú každý deň tráviť dlhé desiatky minút v dopravných kolónach a prispievať k prehusťovaniu individuálnej dopravy.

Obyvatelia Banskobystrickej župy sa stali rukojemníkmi sporu medzi politikmi a (polo)súkromnou spoločnosťou. SAD Zvolen prevádzkuje 500 autobusov. Nahradiť ich iným prevádzkovateľom, nie je také jednoduché. A už vonkoncom sa nedá z večera do rána.

O privatizácii sedemnástich podnikov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) rozhodla vláda v roku 1999. Samotnú privatizáciu sprevádzalo množstvo pochybností. Možno aj tam treba hľadať odpoveď na otázku, či bola privatizácia verejnej autobusovej dopravy správny krok.

↗️ Ak sa vám tento príspevok páčil, zdieľajte ho, prosím.

Podiel slovenských potravín v obchodoch

13.06.2019

Slovensko sa dlhodobo borí s nízkym podielom domácich potravín na pultoch obchodov. Dobrou správou je, že pokles sa nám podarilo zastaviť a posledné dva roky už tento podiel mierne rastie. Žiaľ aj napriek tomu sme na čísle 38,6%. To je veľmi málo. Mať v obchodoch domáce potraviny, to nie je žiadna ideologická téma, ale úplne racionálna debata. V prvom rade je úplne [...]

Mier

08.05.2019

Nedávno som sa na trhovisku rozprával s dvomi pánmi. Jeden Slovák a druhý Ukrajinec. Slovák bol voči svojej domovine kritický, menoval veci, ktoré sa mu nepáčia. Sťažoval sa, frflal. Že ako sa v zahraničí žije lepšie. Oponoval som, že Slovensko je jedinečná krajina, pretože máme krásnu prírodu, pitnú vodu, úrodnú pôdu, mier. Pri slovíčku “mier” sa ozval [...]

Zakázať alebo nezakázať Kotlebovu stranu?

10.04.2019

Písal sa rok 2000 a bol som jedným z vedúcich v tábore na Kremnických baniach. Mali sme na starosti asi 90 detí a tínedžerov od 6 do 18 rokov. Vtedajší starosta obce kúsok od nášho tábora povolil koncert neofašistických a neonacistických hudobných skupín. Pár stoviek metrov od nášho tábora sa začali zhromažďovať extrémisti zo všetkých kútov Slovenska. Celú noc sme [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Michal FEIK

Venujem sa témam zdravých potravín, ekologickej mestskej doprave, regionálnemu rozvoju a dianiu v spoločnosti. Rád cestujem a počúvam dobrú hudbu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26604x
Priemerná čítanosť článkov: 3326x

Autor blogu

Kategórie