Založ si blog

Neférový súboj medzi dodávateľmi potravín a obchodnými reťazcami

Dlhé roky boli dodávateľsko-odberateľských vzťahy v obchode s potravinami tabu. Nikto o tom nechcel hovoriť, pretože stačila drobná kritika a dodávateľ v obchodnom reťazci okamžite skončil. Výnimky sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky najmä z dôvodu, že tento súboj je nerovný a neférový. Päť najväčších obchodných reťazcov ovláda 80% trhu s potravinami a kto chce predávať, sa bez nich jednoducho nepohne.

Od kedy začali na Slovensku podnikať veľké obchodné reťazce, nastolili také podmienky, že skrachovali stovky slovenských poľnohospodárov a potravinárov. A tí čo vydržali, sa museli skladať reťazcom na narodeninové oslavy, nové regály či redizajn predajne. Áno, aj takéto absurdity žiadali reťazce od dodávateľov. Ale to, že nikto o tom nahlas nehovorí, neznamená, že problém neexistuje.

Vo víre ostatných udalostí tento týždeň trošku zaniklo, že parlament schválil prelomový zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Absolútne bez prikrášľovania treba povedať, že ak niečo naozaj pomôže poľnohospodárom a potravinárom, tak je to práve tento zákon.

Štát klepne po prstoch nepoctivým obchodníkom. Do zabudnutia pôjdu rôzne nekalé obchodné praktiky ako neprimerane dlhé splatnosti faktúr, skryté poplatky, vydieranie cez rôzne zbytočné služby, nútené objednávky letákov, platby za zaradenie do registra dodávateľov a ďalšie desiatky praktík, ktoré doslova vykosťovali dodávateľov.

Slovenskí dodávatelia nie sú otrokmi predajcov. Má ísť o vyvážený, obojstranne výhodný obchodný vzťah. Predajcovia si musia konečne uvedomiť, že dodávatelia nie sú ich finanční sponzori, ale partneri.

Má byť autobusová doprava v rukách súkromníkov?

27.01.2020

Aktuálny spor banskobystrickej župy so spoločnosťou SAD Zvolen kladie na stôl legitímnu otázku, či má byť verejná autobusová doprava v rukách súkromníkov, alebo by sa mala vrátiť do rúk štátu, prípadne presunúť do vlastníctva samosprávnych krajov. Problémy v BBSK totiž nie sú jediné. Spomeňte si napríklad na nedávny hroziaci štrajk vodičov autobusov súkromnej [...]

Podiel slovenských potravín v obchodoch

13.06.2019

Slovensko sa dlhodobo borí s nízkym podielom domácich potravín na pultoch obchodov. Dobrou správou je, že pokles sa nám podarilo zastaviť a posledné dva roky už tento podiel mierne rastie. Žiaľ aj napriek tomu sme na čísle 38,6%. To je veľmi málo. Mať v obchodoch domáce potraviny, to nie je žiadna ideologická téma, ale úplne racionálna debata. V prvom rade je úplne [...]

Mier

08.05.2019

Nedávno som sa na trhovisku rozprával s dvomi pánmi. Jeden Slovák a druhý Ukrajinec. Slovák bol voči svojej domovine kritický, menoval veci, ktoré sa mu nepáčia. Sťažoval sa, frflal. Že ako sa v zahraničí žije lepšie. Oponoval som, že Slovensko je jedinečná krajina, pretože máme krásnu prírodu, pitnú vodu, úrodnú pôdu, mier. Pri slovíčku “mier” sa ozval [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Michal FEIK

Venujem sa témam zdravých potravín, ekologickej mestskej doprave, regionálnemu rozvoju a dianiu v spoločnosti. Rád cestujem a počúvam dobrú hudbu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26737x
Priemerná čítanosť článkov: 3342x

Autor blogu

Kategórie