Založ si blog

14. marec 1939: Smutná etapa dejín Slovenska

Vo víre volebnej kampane by sme nemali zabúdať na 80-te výročie vzniku slovenského vojnového štátu.

Nie, ja na túto etapu histórie Slovenska nie som hrdý. Pre mňa to bol a vždy zostane totalitný a nacistický štát, ktorý nielenže deportoval vlastných občanov na smrť, ale trestal aj všetkých odporcov vtedajšieho režimu. Demokratické princípy zavedené počas prvej Československej republiky veľmi rýchlo vtedajšie vedenie Hlinkovej slovenskej ľudovej strany vygumovalo. Volebné právo de facto prestalo existovať.

Po vedením Jozefa Tisa to bol to štát, ktorý podporoval mučenie, týranie a vraždenie. Počas celého svojho pôsobenia bol Tiso verným Hitlerovým spojencom. Osobne vyznamenával tých, čo potlačili Slovenské národné povstanie.

Tiso držal v rukách všetky relevantné stranícke aj štátnické funkcie. Do funkcií dosádzal sebe oddaných ľudí. Ktokoľvek ho chce obhajovať alebo ospravedlňovať, treba pripomenúť, že vtedajší prezident spôsobom vládnutia na seba prebral zodpovednosť za všetko, čo sa počas vojnového slovenského štátu dialo. Tiso nebol pozorovateľ, ale tvorca a kľúčový predstaviteľ vtedajšieho totalitného systému so všetkým čo k tomu patrilo.

Nenechajme sa obalamutiť zástierkami o tom, ako sa hospodárstvu darilo. Slovenský vojnový štát je smutná etapa dejín Slovenska.

Prosím nezabúdajme na to, aby sa história nemusela opakovať.

Má byť autobusová doprava v rukách súkromníkov?

27.01.2020

Aktuálny spor banskobystrickej župy so spoločnosťou SAD Zvolen kladie na stôl legitímnu otázku, či má byť verejná autobusová doprava v rukách súkromníkov, alebo by sa mala vrátiť do rúk štátu, prípadne presunúť do vlastníctva samosprávnych krajov. Problémy v BBSK totiž nie sú jediné. Spomeňte si napríklad na nedávny hroziaci štrajk vodičov autobusov súkromnej [...]

Podiel slovenských potravín v obchodoch

13.06.2019

Slovensko sa dlhodobo borí s nízkym podielom domácich potravín na pultoch obchodov. Dobrou správou je, že pokles sa nám podarilo zastaviť a posledné dva roky už tento podiel mierne rastie. Žiaľ aj napriek tomu sme na čísle 38,6%. To je veľmi málo. Mať v obchodoch domáce potraviny, to nie je žiadna ideologická téma, ale úplne racionálna debata. V prvom rade je úplne [...]

Mier

08.05.2019

Nedávno som sa na trhovisku rozprával s dvomi pánmi. Jeden Slovák a druhý Ukrajinec. Slovák bol voči svojej domovine kritický, menoval veci, ktoré sa mu nepáčia. Sťažoval sa, frflal. Že ako sa v zahraničí žije lepšie. Oponoval som, že Slovensko je jedinečná krajina, pretože máme krásnu prírodu, pitnú vodu, úrodnú pôdu, mier. Pri slovíčku “mier” sa ozval [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Michal FEIK

Venujem sa témam zdravých potravín, ekologickej mestskej doprave, regionálnemu rozvoju a dianiu v spoločnosti. Rád cestujem a počúvam dobrú hudbu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 26747x
Priemerná čítanosť článkov: 3343x

Autor blogu

Kategórie